Sysmex Hungary
Menu

Az SLS detektálás módszere

A hemoglobin egy szokásos diagnosztikai paraméter minden vérképben, A Nemzetközi Hematológiai Standardizációs Bizottság (International Committee for Standardization in Haematology, ICSH) által ajánlott módszer a hemoglobinkoncentráció mérésére a cián-metahemoglobinos módszer.

A mi SLS hemoglobindetektálási módszerünk ciánmentes nátrium-lauril-szulfátot (sodium lauryl sulphate, SLS) használ. A reagens hemolizálja a mintában lévő vörösvérsejteket. A kémiai reakció a globin módosításával kezdődik, majd a hem csoport oxidálásával folytatódik. Ekkor az SLS hidrofil csoportjai kapcsolódhatnak a hem-csoporthoz, és kialakítanak egy stabil, színes komplex vegyületet (SLS-HGB), amely fotometriás módszerrel kerül elemzésre.

Egy LED monokromatikus fényt bocsát ki, és az SLS-HGB komplexek elnyelik a keveréken áthaladó fényt. A kioltást egy fényérzékelő méri, és ez fordítottan arányos a minta hemoglobin koncentrációjával.

Az abszorpciós fotometriai módszereket általában magának a mintának a zavarossága is befolyásolja. A vérminták zavarosságát lipemia vagy leukocytosis okozhatja. Az SLS-HGB módszert használva ezek a zavarok minimálisra csökkenthetők a reagens hatásának köszönhetően.

Copyright © Sysmex Europe SE. All rights reserved.