Sysmex Hungary
Menu

A digitális képalkotás megkönnyíti a laboratórium életét

A fehérvérsejtek számának manuális megállapítása bonyolult, munkaigényes feladat, mely kenetenként általában 2 és 10 percnyi időt vesz igénybe. Maga a módszer az évtizedek során nem nagyon változott. A minőség, az ergonómia és a mikroszkópok automatizálása azonban igen. A digitális képalkotás (digital imaging, DI) sokkal könnyebbé, hatásosabbá és hatékonyabbá teszi a laboratóriumi felhasználó munkáját.

A manuális differenciálok a tapasztalat és képzettség szoros ötvözését igénylik ahhoz, hogy elfogadható kompetenciaszintet érhessen el. Az egyes fehér sejtek specifikus beazonosítása a különböző sejtjellemzők szubjektív értelmezése révén megy végbe. Ezt befolyásolja, hogy miként mutatkozik a sejt a többi sejthez képest a tárgylemezen. Gyakran fordulnak elő sejttípusok atipikus formái a betegség és az éppen akkor alkalmazott kezelés miatt. Mivel az sem ritka eset, hogy a technikusok eltérő módon vélekednek egy adott sejt azonosságáról, a laboratóriumok minden erőfeszítést megtesznek annak érdekében, hogy javítsanak az eredmények következetességén.

Digitális képalkotó megoldásaink segítenek. Először is, a digitális képalkotás egyik haszna a szabványosítás. Mivel a digitális képalkotó készülékek ugyanazt az eljárást használják minden egyes alkalommal, a készülékek mindig egyféleképpen osztályozzák a jelen levő sejteket. Ez kiküszöböli az ember általi hibás osztályozás lehetőségét. Másodsorban, mivel a jellemzők paramétereit szabványosított semleges hálózati adatbázissal hasonlítják össze, a pontosság is lényegesen nő.

Ugyanakkor időt is nyer. Elsősorban azért, mert a rendszer a sejteket automatikusan ismeri fel, és nem manuális számlálás révén. Másodsorban azért, mert minden sejt egyetlen képernyőn jelenik meg, így egyetlen pillantással kivehető, hogy a minta normális-e, vagy sem – míg a manuális számlálás esetén a sejteket csak egyenként lehet megtekinteni. Végezetül pedig az adatok elektronikus módon kerülnek létrehozásra és tárolásra, így mindig rendelkezésre állnak. Ez kiküszöböli az adatbeviteli követelményeket, és új adatok hasonlíthatók össze a beteg kórelőzményében szereplő képekkel.

A digitális képalkotás csökkenti a munkaköltséget, és így a munkaerőt értékesebb tevékenységek végzésére lehet fordítani. A tökéletesített szabványosításnak és az osztályozási pontosságnak köszönhetően a betegellátás minőségét is javíthatja.

Copyright © Sysmex Europe SE. All rights reserved.