Sysmex Hungary
Menu

Hematológia

A hematológia az orvostudomány egyik ága, amely a vér és a vérképző szövetek morfológiáját tanulmányozza. Diagnózisokkal szolgál és kezeli a vér és a vérsejtek összetevőinek betegségeit. Tárgykörébe tartozik a vérsejtek és a vérszérum összetétele, a koaguláció folyamata, a vérsejt képződése, a hemoglobin szintézis és minden ezekkel kapcsolatos betegség.

A hematológia a vörös- és fehérvérsejteket és vérlemezkéket, azok viszonylagos arányait, a sejt általános egészségét és az ezek közti kiegyensúlyozatlanságok okozta betegségeket tanulmányozza. A vörösvérsejteknek számos fontos szerepe van, de legfontosabb funkciójuk az oxigén és a CO2 szállítása. A fehérvérsejtek a szervezet védekező immunrendszerének nélkülözhetetlen részei, míg a vérlemezkék a véralvadásban játszanak lényeges szerepet. Minden sejtre szükség van, de ezeknek megfelelő arányban kell jelen lenniük, különben a rendszerek összeomlanak.

Így például a vérszegénység (anemia) a vörösvérsejtek hiánya, olyan betegség, amelyet különböző tényezők okoztak. A fehérvérűség (leukemia) olyan betegség, amelyben a csontvelő túl sok rendellenes fehérvérsejtet termel, ami miatt ezek kiszorítják a vörösvérsejtképzést és a vérlemezkeképzést, és veszélyes tüneteket idéznek elő. A thrombocytopenia (vérlemezkehiány) súlyos szerzett betegség vagy egy alapbetegség tünete.

A hematológia felismeri ezeket a kiegyensúlyozatlanságokat. A legfontosabb laboratóriumi vizsgálatok egyike – a teljes vérkép (complete blood count, CBC) – segíthet ezen betegségek diagnosztizálásában, és - ily módon - elő lehet írni a megfelelő kezeléseket.

Copyright © Sysmex Europe SE. All rights reserved.