Sysmex Hungary
Menu

Retikulocita hemoglobin-szám – (reticulocyte haemoglobin equivalent, RET-He)

Mi a Ret-He – a retikulocita hemoglobin-szám?

A retikulociták hemoglobin tartalmának, más néven RET-He avagy a retikulocita hemoglobin-szám mérése, a vashiányos vérszegénység diagnosztizálásának és monitorozásának egy módja. A RET-He a leggyorsabb mód a vastartalom változásának észlelésére. Mivel a vörösvérsejtek élettartama 120 nap, a vashiányos állapotok és az erythropoesis vastartalma változásainak felismerése csak viszonylag későn lehetséges a klasszikus hematológiai paraméterekkel, például a HGB-vel, MCV-vel, MCH-val, vagy a hypochrom vörösvérsejtek (%Hypo-He) mérésével.

A retikulociták, az érett vörösvérsejtek elősejtjei, a csontvelőből bekerülnek a véráramba, és rendszerint a következő kettő-négy nap folyamán éretté válnak. A retikulociták számának mérése ezért az erythropoesis esetében egy gyors „mennyiség“ mérés a velőben. A retikulociták hemoglobin tartalmának mérése azt jelenti, hogy megtekintheti a jelenlegi vaskészletet az erythropoesishez, és megítélheti a sejtek „minőségét”. Ez lehetővé teszi, hogy sokkal hamarabb felismerje a vastartalom változásait, mint az érett vörösvérsejtek hemoglobintartalmán keresztül.

Miért hatékonyabb marker a RET-He?

A funkcionális vashiány általában arra utal, hogy a vas nem jut ki elég gyorsan a véráramba ahhoz, hogy fedezni tudja a csontvelő vasigényét az erythropoesishez. Ez abban az esetben is előfordulhat, ha a szervezet megfelelő vastartalékokkal rendelkezik. A retikulociták hemoglobin tartalmának mérése a bioszintézishez használt vas közvetlen felmérésére jelezheti, hogy rendelkezésre áll-e elegendő vas az erythropoesishez. Pillanatfelvételt ad az erythropoesis „minőségéről“, és egy fontos eszköz a vashiányos betegségek diagnosztizálásához és monitorozásához.

A vastartalmat felmérő hagyományos biokémiai markerek, például a szérum vas, transzferrin vagy ferritin, annyira drasztikus zavarnak vannak kitéve gyulladás alatt, akut fázisválasz folyamán, de számos egyéb súlyos betegség jelenléte esetén is, hogy az eredmények klinikai értelmezése nehéz vagy lehetetlen.

Míg például az alacsony ferritin szintek nem jelzik egyértelműen a vashiányt, a normál vagy magas szintek nem teszik lehetővé semmilyen következtetés levonását a vas biológiai elérhetőségét illetően. A ferritin a krónikus betegségek, például a rheumatoid arthritis és májkárosodás, daganatos vagy krónikus vesebetegség esetében is emelkedett lehet csakúgy, mint funkcionális vashiány esetében.


Előnyök

A RET-He paraméter klinikai haszna igazolt, és mostanra egy meghonosodott paraméter a hematológiai elemzésben. A „retikulocita hemoglobin tartalom“ a nefrológiai irányelvekben, mint például a helyes gyakorlatok európai útmutatójában (European Best Practice Guidelines, EBPG), a Nemzeti Vesealapítvány Vesebetegség Kimenetel Minőségi Kezdeményezésben (National Kidney Foundation Kidney Disease Outcome Quality Initiative, NKF KDOQI) ajánlott.

Ret-He:

  • Az erythropoesishez jelenleg rendelkezésre álló vasmennyiség legérzékenyebb indikátorának tekintjük.
  • A RET-He és a RET# együtt lehetővé teszi, hogy a klinikusok következtetéseket vonjanak le a fiatal RBC-frakció minőségéről és mennyiségéről egyaránt.
  • Ez korán jelzi a betegséget - korábban, mint a klinikai kémiai markerek!
  • Gyorsan, olcsón és praktikusan elvégezhető!

Kiknek/milyen intézményekben előnyös a RET-He használata?

A vérszegénység számos betegség gyakori tünete, és az egyik legalábecsültebb vörösvérsejt-rendellenesség. Ezért egy beteg erythropoeticus állapotának ismerete lényeges lehet. RET csatornával rendelkező analizátoraink jelentésben foglalt értékként adják meg a RET-He paramétert.

  • Sokszor használják nefrológiai (vese) rendellenességekben szenvedő betegeknél, mivel ők gyakran párhuzamosan vérszegénységben is szenvednek. Ezért különösen fontos az elemzés elvégzése a nefrológiai osztály vagy a dialízisközpontok betegeinél.
  • A Ret-He érték fontos a krónikus betegség okozta vérszegénységben (anaemia of chronic disease, ACD) szenvedő betegeknél. Bármely krónikus gyulladásos folyamatban, krónikus fertőzésben vagy malignitásban szenvedő betegnél kifejlődhet az ACD.
  • A vashiányos vérszegénységben (iron deficiency anaemia, IDA) szenvedő betegek számára is előnyös. Az IDA széleskörűen elterjedt, sokszor fel nem ismert és különböző betegeknél megtalálható. Néhány gyermekbetegnél fokozottan fennáll az IDA kifejlődésének veszélye a növekedési fázis miatt.

A RET-He használata

A RET-He egyedül is információkat ad a vas jelenlegi biológiai elérhetőségéről – alacsony érték vashiányt jelent vagy azt, hogy a vas biológiailag nem elérhető az erythropoesishez. Gyakran használják együtt ferritinnel. Mivel a ferritin megemelkedik a betegségek akut fázisa alatt, a gyulladást ki kell zárni, pl. CRP-vel.

  • az alacsony RET-He értékhez társult magas vagy normál ferritin érték funkcionális vashiányra utalhat
  • az alacsony RET-He értékhez társult alacsony ferritin érték klasszikus vashiányra utal.
  • A RET-He az erythropoetin (EPO) és/vagy iv. vas terápia monitorozásához használható. Ha az érték növekszik, ez azt jelzi, hogy a terápiának kedvező hatása van.

RBC-He és Delta-He

Míg a RET-He a retikulociták hemoglobin tartalmát méri, az RBC-He új diagnosztikai paraméter az érett vörösvérsejtek hemoglobin tartalmáról biztosít adatokat. A Delta-He paramétert e két paraméter különbségéből származtatják.

A normál tartomány fölé eső Delta-He jelezheti az erythropoesis javulását, például EPO és/vagy vas terápia után. Ezzel szemben, ha a Delta-He értékek hosszabb időn át a normál érték alá esnek, az a vérszegénység jelentkezésére utalhat.


Copyright © Sysmex Europe SE. All rights reserved.