Sysmex Hungary
Menu

Limfocita aktiválás: reaktív limfociták (RE-LYMP) és antitesteket szintetizáló limfociták (AS-LYMP)

Mi a RE-LYMP és az AS-LYMP?

Gyulladásos megbetegedésben szenvedő pácienseknél gyors differenciáldiagnózist kell végezni. Ahhoz, hogy ez lehetséges legyen, az orvosoknak meg kell különböztetni a fertőzéses és nem fertőzéses eredetű gyulladásokat: fertőzés esetében meg kell határozni a felelős kórokozót és az immunválasz státuszát.

A gyors kiindulási indikáció elősegítése érdekében az új diagnosztikai RE-LYMP és AS-LYMP paraméterek az összes XN-sorozatú analizátoron elérhetők az aktivált limfociták kvantitatív méréséhez. Segítenek az orvosoknak diagnosztizálni, kezelni és monitorozni a gyulladásos állapotban szenvedő betegeket azzal, hogy kiegészítő adatokat nyújt az immunválasz aktiválásával kapcsolatban.

Mire használható a RE-LYMP és az AS-LYMP?

A RE-LYMP érték mutatja a reaktív limfocitákat, és az összes olyan limfocitára utal, melynek fluoreszcenciás jelintenzitása nagyobb, mint a normál limfocita populációnak. A paraméter abszolút és százalékos értékben is meg van adva. Az AS-LYMP populáció mindig szerepel a RE-LYMP-számban.

Az AS-LYMP paraméter határozza meg az aktivált B-limfociták (plazmasejtek) számosságát, melyek antitesteket szintetizálnak. Az érték abszolút és százalékos értékben is meg van adva, és arra a limfocita alpopulációra utal, amelynek a legerősebb a fluoreszcenciás jelintenzitása.


Előnyök

Ha felmerül a gyanú, hogy egy beteg szervezetében gyulladásos állapot áll fenn, fontos, hogy gyorsan megkülönböztessük a különböző reaktív állapotokat. Ez minden fertőzéses vagy gyulladásos állapotban lévő betegnél fontos, de különösen jelentős szerepet játszik a fertőző osztályokon. A RE-LYMP és AS-LYMP paraméterek korai adatokat szolgáltatnak a beteg immunrendszerének gyulladásos reakcióiról.

A paraméterek az alábbi módon segítenek kezelni a gyulladásos betegségeket:

  • Gyulladás és fertőzés megkülönböztetése
  • Gyulladást okozó kórokozók (pl. bakteriális vagy vírusos) megkülönböztetése
  • Különböző típusú immunválaszok (korai természetes immunválasz, celluláris vagy humorális immunválasz) megkülönböztetése. Ez az információ segít azonosítani a fertőzés stádiumát.
  • Gyulladásos állapotok szoros monitorozása.

A RE-LYMP és AS-LYMP paraméterek részei a „Bővített gyulladásparaméterek” csomagnak és a licenc aktiválását követően elérhetőek. Aktiválás után a rutin vérsejtszám, a teljes (CBC) vagy a típus szerinti megoszlás (DIFF) vérképből is elérhető.


A RE-LYMP és AS-LYMP paraméterek kombinációja további információkkal szolgál a természetes és adaptív immunválasz sejtszintű aktivitásáról. Ezen paraméterek értékeinek változása a gyulladást kiváltó stimulus jellegétől, a fertőzés súlyosságától és stádiumától függ. E két sejtpopuláció koncentrációi jelzik, hogy a szervezet sejtmediált vagy humorális immunválasszal reagált a kórokozókra. A szakértő így különbséget tud tenni a különböző indikációk, például a vírusos vagy bakteriális fertőzések, akut vagy enyhülő állapot, vagy a fertőzés nélkül bekövetkező gyulladásos állapotok között.


Copyright © Sysmex Europe SE. All rights reserved.