Sysmex Hungary
Menu

Magvas vörösvérsejtek – (nucleated red blood cells, NRBC)

Miért számolunk NRBC-t?

A magvas vörösvérsejtek (NRBC) mérete és a magja hasonló a limfocitákéhoz. Ezért számos hematológiai analizátor helytelenül osztályozza az NRBC-t és helytelen teljes fehérvérsejt (WBC) és limfocitaszámot ad. A mikroszkópos elemzéshez megjelölt mintákban manuálisan meg kell számolni az NRBC-t a vérkenetben, és matematikailag korrigálnia kell a teljes fehérvérsejt- és limfocitaszámot. Ez egy költséges, fárasztó és hibáknak kitett eljárás.

Ez a pozitív forgatókönyv. Ha a minta nincs megjelölve, az NRBC detektálatlan maradhat és a teljes fehérvérsejt- és limfocitaszám helytelen megemelése történhet. Sokan még úgy vélik, hogy az automatikus NRBC mérés nem több, mint egy mód ezen számok korrigálására. Ugyanakkor az NRBC mérés klinikai értéke messze meghaladja a hibakorrekciót.

Az NRBC-számokfontos klinikai értékkel bírnak

Az NRBC úgy tekinthető, mint az erythropoeticus aktivitás szélsőséges növekedéseinek tükrözése. Előfordulhat akut hemolitikus epizódokban és a súlyos hypoxiás stresszben, vagy egy hematológiai malignitás eredményeképpen. Ez magába foglal számos leukemiás és myelodysplasiás szindrómát, és néhány fajta lymphomát.

Az NRBC a thalassemiás szindrómákban, a csontvelő szolid daganatainak metasztázisaiban, az extramedulláris hematopoesisban és a hematopoeticus stressz okozta egyéb betegségekben, például vérmérgezésben vagy masszív vérzésekben is jelen lehet. Ezekben a helyzetekben jelenlétük szoros összefüggésben van a betegség súlyosságával. Megfigyelték, hogy a NRBC perifériás vérben való jelenléte és jelenlétének időtartama rossz prognózissal társul több hematológiai és nem hematológiai betegségben.


A Sysmex NRBC-szám megbízható eredmény

A Sysmex analizátorai kifinomult NRBC-számot adnak meg, amely a nagy és kis számok esetében is pontos. Erre a pontosságra szükség van, mert:

  • Az újszülöttek vérmintáiban és azokéban, akiknek nagy az NRBC-számuk, a WBC-számot korrigálni kell.
  • A felnőtt vérmintákban még a nagyon alacsony NRBC-szám is jelentőségteljes lehet.

Mivel mi külön reagenst használunk az NRBC detektálására, ténylegesen megszámoljuk a sejteket, ahelyett, hogy számukat felbecsülnénk. Az NRBC-számlálás gyors és olcsó, és piacvezető XN analizátorainkba minden mérésbe bele van foglalva. X-osztályú analizátorainkon akkor végezhető el, amikor szükség van rá. Az NRBC %-ban (100 WBC-ként) és # -ben (µl-enként) van megadva.

Kiknek jelent előnyt az NRBC használata?

  • Az újszülött osztály vagy pediátriai osztály vagy a pediátriai magánrendelők betegei

NRBC-számokat gyakran használnak újszülöttek és kisgyermekek esetében. Ezeknél a betegeknél az NRBC-k fiziológiailag nagy számban fordulhatnak elő - a koraszülött babáknál akár 100 NRBC/100 WBC-s érték is lehetséges -, és a WBC-számok korrigálására használható.

  • Súlyos vérszegénységben szenvedő/transzfúzióra szoruló betegeknél

Thalassemiában vagy sarlósejtes betegségben szenvedő pácienseknél, mivel általában ezeknek nagy az NRBC-számuk Az NRBC-szám fontos a differenciáldiagnózis számára, és segítheti a betegmonitorozást a transzfúzió szükségességének megállapítására.

  • Az intenzív osztály minden betegénél

Az NRBC detektálása fokozott elhalálozási kockázatot jelezhet a fentiek szerint. Indikátorként szolgál bármely olyan betegségben szenvedő betegnél, amelyben fellép a hematopoeticus stressz, például súlyos fertőzésben, hypoxiában vagy masszív akut vérzésben.


Az NRBC rutinszerű használata

Egészséges felnőtt betegekben az automatikus NRBC-számnak a hematológiai analizátoron nullának kell lennie! Azoknál, akiknek az egészsége nem tökéletes, az NRBC-szám legfontosabb haszna a WBC-szám téves növelésének kizárása. Ez téves diagnózishoz és kezeléshez vezethet, különösen az újszülött betegeknél, vérmérgezés és alacsony WBC-szám esetén. Továbbá, a WBC-számot rutinszerűen be kell vonni minden gyermek- és újszülött minta esetén. A súlyosan beteg felnőtteknél erősen ajánlott, mivel jelezheti, hogy a betegnek szüksége van-e különleges figyelemre és kezelésre.


Copyright © Sysmex Europe SE. All rights reserved.