Sysmex Hungary
Menu
Neutrophil activation

Neutrofil aktiváció: neutrofil reaktivitás intenzitása (NEUT-RI) és neutrofil granuláció intenzitása (NEUT-GI)

Miért mérjük a neutrofil aktivációt?

Az elmúlt években jelentősen változtak a neutrofil granulociták gyulladásban játszott szerepére vonatkozó ismereteink. Kezdetben úgy véltük, hogy a neutrofil mindössze passzív szerepet játszik, és egyszerűen csak a külső jelekre reagál, a jelenlegi megítélés szerint azonban az aktivált neutrofilek a makrofágok legtöbb funkcióját képesek betölteni. Felismerték, hogy az aktivált neutrofilek különféle gyulladáskeltő citokineket és felületi molekulákat (MHCII) választanak ki olyan módon, mely lehetővé teszi az antigének prezentációját a T-sejteknek, valamint a T-sejtek aktiválódását.

A neutrofilek aktivációja a természetes korai immunválasz indikátora, így mind a NEUT-GI, mind a NEUT-RI szintje emelkedni fog ilyen helyzetben.

A Sysmex hematológiai gyulladásparaméterei támogatják a korai diagnózist, így hamarabb lehetséges a célzott kezelés megkezdése, változtatása vagy módosítása. A gyulladásos betegségben szenvedő páciensek monitorozása és kezelésük sikeressége segít elkerülni az antibiotikumok túlzott mértékű alkalmazását.

A Sysmex XN-sorozatú analizátoraival a neutrofilek (NEUT-GI és NEUT-RI) és a limfociták (RE-LYMP, AS-LYMP) aktivációs státusza most már kvantitatívan mérhető. Az összes paraméter része a „Bővített gyulladásparaméterek” csomagnak és a licenc aktiválását követően elérhető.

Hogyan mérhető a NEUT-RI és NEUT-GI?

Az XN-DIFF csatornában a sejtek fluoreszcenciás jelintenzitásuk (SFL), méretük és belső szerkezetük alapján különböztethetők meg. Az aktivált sejteknek nem csupán a lipidmembrán-összetétele más, de a citoplazmában is nagyobb aktivitást mutatnak, mivel aktívan termelnek például citokineket. Ebből adódóan az aktivált sejtek fluoreszcenciás jelintenzitása nagyobb, mint a nyugalmi állapotban lévő sejteké. A NEUT-RI paraméter ennek a neutrofil-reaktivitásnak az intenzitását mutatja, metabolikus aktivitásuk alapján.

Az XN-DIFF csatorna 90 fokban oldalra szórt fénye információt nyújt a sejtek sűrűségéről és komplexitásáról, ami a sejtek granularitását mutatja. Ezért, ha a neutrofilek komplexitása növekszik a funkcionalitás változásakor, pl. toxikus granuláció vagy vakuolizáció hatására, az befolyásolhatja a neutrofil felhő pozícióját a szóródási diagramon. Az SI mértékegységben (szórt fény intenzitása) kifejezett NEUT-GI paraméter ennek megfelelően változik.Copyright © Sysmex Europe SE. All rights reserved.