Sysmex Hungary
Menu

Éretlen vérlemezke frakció – (immature platelet fraction, IPF)

Mi az éretlen vérlemezke frakció szám?

Az IPF szintek emelkednek, ahogy a csontvelő több vérlemezkét termel. Az IPF mérése értékeléssel szolgál a csontvelőben a vérlemezke termelésről perifériás vérmintából hasonlóan ahhoz, ahogyan a retikulocita-szám megadja a vörössejt termelés mértékét.

Az éretlen vérlemezke frakció egy modern paraméter, amely a perifériás vér fiatal és ezért reaktívabb vérlemezkéit méri. A Sysmex XN-sorozatú, PLT-F csatornával rendelkező hematológiai analizátorai két diagnosztikai paramétert biztosítanak; az abszolút éretlen vérlemezke számot (IPF#) és az éretlen vérlemezke frakció arányát az érett vérlemezkékhez viszonyítva (IPF%).


Miért számoljuk az éretlen vérlemezkéket?

A laboratóriumi diagnózisban és a thrombocytopenia kezelésében az IPF-nek nagy a klinikai hasznossága, mivel az emelkedett IPF szintek összekapcsolhatók a megnövekedett perifériás vérlemezke-destrukcióval. Különösen hasznos az autoimmun thrombocytopeniás purpura, thromboticus thrombocytopeniás purpura diagnosztizálásának segítésében, és ezek megkülönböztetésében a csontvelő-szupressziótól vagy -elégtelenségtől. Az utóbbi esetben az IPF érték alacsony lenne.

Az IPF a thrombopoeticus felépülés érzékeny mértéke is lehet az aplasztikus kemoterápia alatt, és hasznosnak találták a kemoterápia és a haematopoeticus őssejt/csontvelő-átültetés utáni monitorozásban is. Néhány hematológiára és rákbetegségre specializálódott központban az IPF-et a vérlemezke-transzfúzióban veszik figyelembe. Itt a transzplantáció csak akkor jöhet számításba, ha az IPF-értékek nem emelkednek, mivel ez gyenge intrinsic thrombopoeticus aktivitást mutatna.

Az éretlen, reaktívabb vérlemezkéknek nagyobb prothrombotikus potenciállal bírnak és ellenállóbbak az aszpirin és a P2Y12 receptor antagonisták funkcionális gátló hatásával szemben. Ebből adódóan több publikációban is arra a következtetésre jutottak, hogy az IPF abszolút száma a reziduális vérlemezke reaktivitás mérőszáma. Az IPF előrejelzi a vérlemezkegátló kezelés hatásosságát, valamint a használható a jövőbeli szív- és érrendszeri thrombotikus események kockázatának értékelésére.


Kiknek/milyen szervezeteknek előnyös az IPF használata?

  • Szív- és érrendszeri betegségeket kezelő kórházak.
  • Hemato-onkológiai egységeket működtető kórházak
  • Pediátriai/újszülött osztályok, a fiatalkori thrombocytopenia diagnosztizálására és/vagy a thrombocytopenia lefolyásának monitorozására.

Előnyök

  • Megkülönbözteti a thrombocytopenia romboló és produktív okait.
  • Segít elkerülni a csontvelő-biopsziát, ami nyilvánvalóan előnyös a betegnek.
  • Az IPF segítségével jobban elkülöníthetők a thrombocytopenia okai, mint a vérlemezkék átlagos térfogata (MPV) segítségével, mivel a fiatalabb vérlemezkék nem szükségszerűen nagyobbak
  • Még nagyon alacsony vérlemezkeszám esetében is megbízható eredményt ad.
  • Az IPF# diagnosztikai paraméter rutinszerűen rendelkezésre áll
  • Értékes és hatékony a koszorúér-betegségek kockázatértékeléséhez és a terápia monitorozásához.

Copyright © Sysmex Europe SE. All rights reserved.