Sysmex Hungary
Menu

Éretlen granulociták (immature granulocyte, IG) száma

Mi az IG-szám?

Az újszülöttektől vagy terhes nőktől származó vér kivételével, az éretlen granulociták megjelenése a perifériás vérben fertőzésre, gyulladásra utal vagy a csontvelő egyéb ingerlésére adott korai stádiumú választ jelez. Ha képesek vagyunk gyorsan és megbízhatóan észlelni az IG értéket, új diagnosztizálási lehetőségeink nyílnak a kapcsolódó rendellenességeket illetően.

A keringő éretlen granulociták diagnosztikai jelentőségére vonatkozó jelenlegi kutatási területek a bakteriális és vírusos fertőzések korai és gyors megkülönböztetésére összpontosítanak, különösen a gyermekeknél (pl. a bakteriális fertőzés felismerésére az újszülötteknél) és a bakteriális fertőzés és vérmérgezés korai felismerésére a felnőtteknél, amely az intenzív osztály betegei számára különösen fontos.

Értékes információk azonnali beavatkozáshoz – további költségek nélkül

Az IG-számok különösen azon betegek esetében relevánsak, akik nagyon fogékonyak fertőzésekre az immunrendszer elnyomása miatt, és amiatt, hogy a megnövekedett IG-szám jelzi a természetes korai immunválasz súlyosságát. Általános fertőzésekben és gyulladásokban szenvedő betegek mellett a klinikusok különleges figyelmet szentelnek majd a következőknek:

  • Betegek az intenzív osztályról,
  • Kemoterápia alatt álló betegek,
  • HIV-ben/AIDS-ben szenvedő betegek.

Előnyök

A Sysmex eszközök különösen erősek, mivel a tényleges IG-számot [# és %] adjuk meg, és nemcsak egy „jelzést“ az éretlen granulocitákra. Az automatikus IG-számok általában azt jelentik, hogy Ön csökkentheti a vérkenetek számát és a kézi számlálás miatti munkaterhelést.

Az IG használata

Az IG-szám ismerete egyedül nem teszi lehetővé a vérmérgezés vagy fertőzés előrejelzését. Azonban, segítheti a diagnózist és előrejelzést egyéb paraméterekkel, például citokinekkel, interleukinokkal és CRP-vel együtt. Sokkal hasznosabb monitorozási paraméterként, ha a beteget már helyesen diagnosztizálták és kezelés alatt van.

Ismeretlen betegekről származó, megnövekedett IG-számot mutató vérminták esetében vérkenet készítése továbbra is ajánlott. Ismert betegeknél az automatikus IG-szám lehetővé teszi a kézi ellenőrzés elkerülését fertőzések és gyulladások monitorozó terápiája közben.

A gyermekbetegek, különösen a koraszülöttek vagy hét napnál fiatalabb újszülöttek IG-számát óvatosan kell kezelni éretlen immunrendszerük és a keringő vérben az éretlen sejtek nagyobb száma miatt.


Az IG számlálási módszerünk nagy pontossága értékes eszközt biztosít az orvosok számára egy diagnózis felállításához vagy további betegvizsgálat kéréséhez. A hagyományos hematológiai analizátorokon általában jelzik a mintákban az éretlen granulociták jelenlétét, és mikroszkópos ellenőrzést kell végezni. Az automatikus IG számlálásunk jelentősen csökkenti az ilyen ellenőrzés arányát. Ráadásul, az IG-k jelenlétét és koncentrációját magába foglaló eredmények perceken belül rendelkezésre állnak – és bele vannak foglalva a teljes CBC+DIFF elemzésbe, így a hatodik fehérvérsejt-alpopuláció értékes adatokkal szolgál.


Copyright © Sysmex Europe SE. All rights reserved.