Sysmex Hungary
Menu

Hipo-hemoglobinizált vörösvérsejtek (HYPO-He) és hiper-hemoglobinizált vörösvérsejtek (HYPER-He) százalékos aránya

Mire használható a HYPO-He és a HYPER-He?

Más paraméterekkel együtt a HYPO-He használatos az RBC mérőszámokban a vashiányos vérszegénység és a thalassemia megkülönböztetésére.

A HYPO-He, valamint a MicroR használata a nefrológiai irányelvekben ajánlott, mint például a helyes gyakorlatok európai útmutatója (European Best Practice Guidelines, EBPG), a Nemzeti Vesealapítvány Vesebetegség Kimenetel Minőségi Kezdeményezés (National Kidney Foundation Kidney Disease Outcome Quality Initiative, NKF KDOQI).

Hogyan határozható meg a HYPO-He és a HYPER-He?

A HYPO-He és HYPER-He a retikulocita (RET) csatornán mért paraméterek. Ezek a paraméterek az összes érett RBC (RBC-He) tartalomból lesznek számítva, a meredek szögű előre szórt fény (FSC) alapján. Az FSC jelet pikogrammá (pg) alakítja át szabadalmazott algoritmusunk, és egészséges emberek esetében a kapott RBC-He érték összevethető a vörösvérsejtek átlagos hemoglobin tartalmával (MCH). Következésképp ez az RBC-He érték használható a HYPO-He és HYPER-He meghatározásához.

A HYPO-He azon RBC-k százalékos mennyisége, ahol a sejtek hemoglobin tartalma alacsonyabb, mint 17 pg, míg a HYPER-He azon RBC-k százalékos mennyisége, ahol a sejtek hemoglobin tartalma magasabb, mint 49 pg.A HYPO-He és HYPER-He diagnosztikai paraméterek, melyek a RET csatornát használó XN-osztályú analizátorokon jelennek meg.


Copyright © Sysmex Europe SE. All rights reserved.