Sysmex Hungary
Menu

UF felhasználói tapasztalatok

Felhasználói tapasztalatok – Egyetemi kórház, Németország

Németország nyugati részén az Egyetemi kórház betegforgalma évente mintegy 50 000 fő. Számos különálló klinikán és központon kívül jóváhagyott gyermekgyógyászati kórház is működik.

A vizeletvizsgálat gyakori vizsgálat itt, gyermekgyógyászati vizeletminták speciális eseteivel. Ezeknek a betegek különféle vese-rendellenességek szerepelnek a kórtörténetükben, és ennek eredményeképpen számos pozitív minta szerepel a napi rutinvizsgálatok között.

Az átfogó vizeletvizsgálatra vonatkozó követelményekhez tartozik a natív vizelet manuális mikroszkópiája számlálókamrában, melyet száraz kémiai analízis követ tesztcsík olvasóval. Mivel betegeink szinte kizárólag mind kórelőzménnyel rendelkeznek, mikroszkópiát szinte minden egyes mintán kell végeznünk. A vizeletvizsgálat eme hagyományos munkamenettel történő végzése sok személyt és időt vesz igénybe. A számlálószobában natív vizeletet vizsgálunk megelőző centrifugálás nélkül. Így a kis számú részecskék felismerése nehéz. A szabványosítás is hiányzik a technikusok egyéni készsége és személyes tapasztalata miatt. A laboratóriumi eredmények szabványosított minőségi szintje azonban nagyon fontos a kezelőorvosok munkájának szempontjából, különösen baleseti osztályunkon, az éjjeli műszak folyamán.

Az UF-1000i nagy teljesítményű műszer és segít nekünk abban, hogy a vizeletvizsgálatot hatékonyabban végezzük. A vizeletvizsgálatba bevont személyek számát csökkentettük, és közben növeltük az eredmények mennyiségét és minőségét. Mivel az eredmények félreérthetetlenül jeleníthetők meg, a laboratóriumi személyzet gyorsan és könnyen dönthet arról, hogy miként járjon el a továbbiakban az egyes mintákkal.

A gyermekgyógyászati vizeletminták kis térfogata miatt az UF-1000i-t manuális üzemmódban használjuk, mivel a műszer csak 1 ml vizeletet igényel ebben az üzemmódban. Lévén, hogy a minőségellenőrzést a technikusok ugyanebben az üzemmódban végzik, a művelet egyértelműen szabványosított, és így a munka még egyszerűbbé válik. Minőségellenőrzés céljára két, klinikailag kivitelezhető szintű kontrollanyagot használunk, mely számunkra megfelelő fokú biztonságot nyújt. A vizeletáramlási citometria használata teszi lehetővé számunkra azt, hogy vizeletvizsgálati eredményeket bármikor magas minőségi szinten biztosítsuk, és növeljük a teljesítményt a manuális eljáráshoz képest.

A sis-u szoftver keresztellenőrzési funkciója további szabványosítást jelent. Ez a szoftver automatikusan hasonlítja össze a tesztcsík olvasótól és az UF-1000i-től származó eredményeket. Ugyanakkor munkalistákat is létrehoz.

Felhasználói tapasztalatok - egyetemi kórház, 500 minta/nap

Egyetemi kórházunk mintegy 1000 ággyal rendelkezik és körülbelül 3000 ambuláns betegünk van naponta. Egészségügyi ellátást a következő elv szerint nyújtunk: „Előrehaladott egészségügyi ellátást használunk és tökéletesítünk, és a megfelelő egészségügyi ellátást nyújtjuk minden egyes betegnek”. Másként fogalmazva, próbáljuk jobbítani munkánk minőségét minden egyes betegünk előnyére, nap mint nap.

A vizeletvizsgálat igencsak értékes, legtöbb esetben nem fájdalmas a betegek számára és számos információt nyújt a vese és a húgyutak állapotáról. Különösen a nem-jellemző tünetek esetén utalhat az urogenitális traktusban esetlegesen fennálló egészségügyi problémákra, és további differenciál tesztelést indít be. A vizeletüledék mikroszkópos számlálása olyan módszer, mely nagy tudást igényel a laboratóriumi technikusok részéről. A tapasztalat lényeges a részecskék helyes osztályozása szempontjából, különösen a patológiai minták esetén, mivel ez elengedhetetlenül fontos azon klinikusok számára, akik a következő lépésekről döntenek. Ezért a laboratóriumi technikusoknak képességeiket és tudásukat fenn kell tartaniuk és állandóan fejleszteniük kell.

A laboratórium egyik gondja az volt, hogy a vizeletminták mikroszkópos vizsgálata több időbe tellett, mint amennyi rendelkezésre állt, így a technikusok túlterheltek voltak. Következésképpen kevés volt az idő, és főleg a patológiai mintákkal, amelyek időigényesebbek az üledékrészecskék pontos osztályozása szempontjából, nem lehetett magas minőségi szinten foglalkozni, mivel nem állt rendelkezésre elég idő. A tesztelés minősége ezen a munkaterületen sem volt szabványosítva.

Mivel napjában mintegy 500 vizeletminta érkezik be hozzánk, megpróbáltuk jobbítani munkafolyamatunkat ahhoz, hogy hatékonyan foglakozhassunk ilyen számban mintákkal és az adatok minőségét is magas szinten tartsuk. Kezdeti lépésként a mintát vizelet tesztcsík olvasóval teszteljük, majd előbb a negatív eredményeket jelentjük ahhoz, hogy az átfutási idejüket lerövidíthessük. A múltban azonban több időt kellett erre szánnunk és személyzetünk több tagját kellett a vizeletüledék számlálásával megbíznunk akkor, amikor sok minta minősült pozitívnek a vizelet tesztcsík elemzés nyomán. Emellett új, kiképzendő technikust is kellett keresnünk, valahányszor laboratóriumunkból egy technikus nyugdíjba ment, illetve felmondott.

Az UF-1000i értékeléséneklehetősége drasztikusan tökéletesítette vizeletvizsgálati eljárásunkat. A vizeletüledék számlálása és jelentése három technikust vett igénybe, mielőtt az UF-1000i-t használtuk volna. Most egyetlen technikus folytat le minden vizeletüledékes vizsgálatot, annak ellenére, hogy sok mintáról van szó. Az új hibajelzési szabályok 20% alá csökkentették a mikroszkópos ellenőrzés arányát a napi rutin keretén belül. Az UF-1000i nemcsak rövidíti az átfutási időket, hanem azt is lehetővé teszi, hogy munkánkat hamarabb fejezzük be, mint korábban. Számottevő időt takarítunk meg a teljes vizeletvizsgálat elvégzésével, így a patológiai minták tapasztalt technikusaink összpontosított figyelmének tárgyát képezhetik. Vizeletvizsgálati eljárásunk most az új munkamenet és tankönyvek szerint került szabványosításra. Meggyőződésem, hogy vizeletvizsgálatunkat tovább tökéletesítjük, erőfeszítéseinknek és az UFC technológiának köszönhetően.

Felhasználói tapasztalatok – Laboratórium, 20 000 minta/nap

Társuláson belüli fő laboratóriumként ez a privát laboratórium Németország nyugati részén mintegy 20 000 mintát kap naponta orvosi szolgáltatási központokból, nemzeti egészségügyi szolgálatoktól és kórházaktól. Ezek közül mintegy 13 000 igényel alapvető diagnosztikát, ami öt vagy hat órán belül készül el.

A korszerű berendezésnek köszönhetően laboratóriumunk megbirkózik a nagyszámú napi mintával, és minden nap körülbelül 400–600 vizeletmintát elemzünk. A Sysmex UF-1000i és a sis-u munkaterület-kezelő rendszer mellett döntöttünk azért, hogy minden egyes mintát összevethető minőségben dolgozhassunk fel. Ez döntésünk fontos tényezője volt, hiszen több mint 30 egészségügyi technikus van megbízva vizeletvizsgálati munkahelyi feladatokkal, rotációs alapon. A vizeletminták elemzését, valamint a technikai érvényesítési eljárást akartuk szabványosítani.

Sikerült mindenki számára egyszerűsítenünk az eljárást a sis-u keretén belül megvalósított szabályoknak köszönhetően, melyek a minták irányításáért is felelősek, azaz azokért a mintákért, amelyek a tesztcsík elemzés után érvényesíthetők, és azokért, amelyek további részecskeszámlálást igényelnek az UF-1000i használatával. Társulásunknak határozottan szüksége van működési szabványeljárásra – szükséges, hogy minden egyes technikus ugyanazon elemzést és technikai érvényesítési eljárást kövessen ahhoz, hogy minden egyes minta tekintetében egyazon diagnosztikai minőséget biztosíthassunk. Az UF-1000i által lehetővé tett elemzés-szabványosítással és a sis-u által biztosított utólagos analitikával úgy döntöttünk, hogy az előzetes analitikát is szabványosítjuk, amennyire csak lehet. Átrendeztük a vizeletminták szállítási idejét ahhoz, hogy frissebb vizeletminták érkezzenek laboratóriumunkba. Ennek eredményeképp mintegy 5%-ra csökkentettük a mikroszkópos ellenőrzés arányát minden vizeletmintára vonatkoztatva.

Felhasználói tapasztalatok – Egyetemi oktató kórház

Laboratóriumunk 600 ágyas egyetemi oktató kórház keretén belül működik, így diagnosztikai tesztelési stratégiánk 16 szakirányból érkező vizsgálat-megrendelési skála és ugyanakkor külső minták befogadására is felkészültnek kell lennie. A laboratóriumi szolgáltatást éjjel-nappal nyújtjuk ahhoz, hogy azonnali laboratóriumi diagnosztikát biztosítsunk mintegy 13 000 sebészeti beavatkozáshoz évente, melyek közül 3000 járóbeteg. A diagnosztikai csoportokon (DRG) alapuló térítési rendszerrel a kórházi tartózkodás lerövidült és az ambuláns kezelések száma nőtt. Mindkét trend emeli a gyors és átfogó laboratóriumi vizsgálati eljárások iránt fennálló szükségletet, ami lehetővé teszi az eredmények időszerű használatát klinikai szempontból fontos döntések támogatásához. Az eredmények gyors rendelkezésre állásának biztosítása érdekében a laboratóriumi szolgáltatás nagyon széles skálán mozgó vizsgálatokhoz végez házon belüli tesztelést.

Laboratóriumunk kezelhető számban kap mintegy 40 vizeletmintát naponta. Ezek mintegy 50%-a azonban azzal a megrendelési utasítással érkezik, hogy tisztázzuk, van-e a betegnek húgyúti fertőzése. Nemrég az ilyen mintákat közvetlenül a mikrobiológia munkahelyre irányítottuk tenyészközegeken történő tenyésztés és antibiogram-készítés céljából. Ez azt jelentette, hogy a minták többségénél a teljes mikrobiológiai adatok leghamarabb 24 óra után álltak rendelkezésre. A többi vizeletmintát tesztcsík olvasóval vizsgálatuk, majd az üledéket mikroszkóp alatt tekintettük meg.

A Sysmex UF-500i azért keltette fel érdeklődésünket, mert gyors szűrést nyújtott a mikrobiológiai vizeletteszt megközelítése részeként. Különösen két mozzanat volt érdekes: a húgyúti fertőzésekre nem utaló minták perceken belüli kiküszöbölése, különös tekintettel azokra a betegekre, akiknek nem szükséges semmilyen széles spektrumú antibiotikum szedése, és annak lehetősége, hogy a klinikusokat megnyugtassuk a húgyúti fertőzések kizárásáról bizonyos esetekben. Rutineljárásainkban nemrég bevezettük az UF-500i használatát, így a gyanított húgyúti fertőzéses mintákat egyszerűen behelyezzük az UF-500i-be és csak a speciális „UTI jelzéses” mintákat tenyésztjük ki, mely jelzés pozitív leletre utal az UTI tekintetében. A beérkezett minták mintegy 40–50%-a UTI jelzéses pozitív. A jelzés nélkülieket azonnal negatívként jelentjük az osztályoknak, illetve a klinikusoknak.

A tesztcsík szerinti teszteléshez és üledék mikroszkópiához benyújtott mintákat ugyancsak az UF-500i segítségével elemezzük, miután azokat a tesztcsík-leolvasásnak alávetettük. Ez segített minket abban, hogy csökkentsük az ellenőrzés arányát és korlátozzuk a a mikroszkópiát azokra a mintákra, amelyek súlyos rendellenességeket mutatnak. Az ellenőrzési arány csökkentése létfontosságú volt, hisz számunkra az volt fontos, hogy felgyorsítsuk a húgyúti fertőzések diagnózisának kizárását és élvezhessük a kapcsolódó költségek megtakarításának előnyeit. Az Ewe is magasabb szintű minőséget és szabványosítást óhajtott bevezetni a laboratóriumokba. A vizeletvizsgálati munkaterületek megszilárdulása mikrobiológia és üledék-mikroszkópia tekintetében új, szabványosított munkahelyhez vezetett el minket minden vizeletminta tekintetében, olyan munkahelyhez, ahol az analitika magasabb minőségi szinten kerül elvégzésre és a negatív leletek jelentése figyelemre méltóan felgyorsult.

1. ábra: Zökkenőmentes munkafolyamat az UF sorozattal

Felhasználói tapasztalatok – Mikrobiológiai laboratórium

Mikrobiológiai laboratóriumunknak évente mintegy 36 000 vizeletmintát kell feldolgoznia. Lévén, hogy kórházunk másokkal egyesült, a vizeletminták száma laboratóriumunkban egyre növekedik. Pénzügyi korlátozások és korlátozott számú személyzetünk, és a gyorsabb átfutási idő iránti szükséglet késztetett minket arra, hogy fontolóra vegyük az uf-1000i-t, mint lehetséges eszközt arra, hogy csökkentsük a manuális eljárásokat a vizeletvizsgálat munkahelyein.

Látszólag a manuális mikroszkópia, olcsó teszt mint első lépés a negatív minták pozitív mintáktól történő szétválasztásának elemzési eljárásban. De ha abban az időben gondolkodunk, melyre a személyzetnek van szüksége akár a mikroszkópia elvégzéséhez, akár a baktériumok és leucocyták, illetve Gram-festett vizeletek ellenőrzéséhez, akkor a költség helyzete teljesen más fényben mutatkozik. Az uf-1000i felmérése után rájöttünk arra, hogy helyettesíthetjük a hagyományos, időigényes mikroszkópos ellenőrzést és a negatív mintákat is hamarabb jelenthetjük, mint valaha is tettük. Ez lehetővé teszi számunkra a kezelő klinikusok lehető leggyorsabb történő figyelmeztetését ahhoz, hogy elkerülhessék bizonyos széles spektrumú antibiotikumok szükségtelen előírását, ami egyik oka az illető gyógyszereknek ellenálló kórokozók riasztó növekedésének. Az uf-1000i alkalmas kezdeti szűrési rendszernek bizonyult, hisz a mintákat sokkal rövidebb időn belül képes feldolgozni azokhoz a manuális módszerekhez képest, melyeket ezeken a munkahelyeken előzőleg alkalmaztak.

Megjegyzendő, hogy a technikusok részéről is gyors elfogadottságnak örvendett az uf-1000i. A műszert jól fogadták, mert közérthetőségének és igencsak felhasználó-barát, interaktív interfészének betudhatóan könnyen használható.

Vizeletvizsgálati termék listája

Az összes vizeletvizsgálati termékünk áttekintése

Vizeletvizsgálat termék
Nézze meg a jellemzőket
Használja ki médiaközpontunk szolgáltatásait
Összes
  • Összes
  • Irodalom
  • Adások
  • Képek
  • Videók
Tekintse meg a kollekciónkat
Tekintse meg a kollekciónkat https://www.sysmex.hu/media-centre.html
Tekintse meg a kollekciónkat https://www.sysmex.hu/media-centre.html
Gyarapítsa a tudását https://www.sysmex.hu/az-akademia/koenyvtar/oktatasi-cikkek-seed.html
Ismerje meg jobban a koncepciónkat https://www.sysmex.hu/vallalat/mi-a-sysmex/silent-design.html
Sysmex XN – TAILORING YOUR HAEMATOLOGY Tekintse meg az XN bővíthetőségét https://www.sysmex.hu/media-centre/detail-view/xn-tailoring-your-haematology-13878.html