FIT szűrés

A colorectalis rák (CRC) – azaz vastagbélrák – az egyik leggyakrabban diagnosztizált rákfajta. A jó hír az, hogy a CRC előfordulása és az elhalálozás jelentősen csökkenthető, ha a diagnosztizálás kellő időben megtörténik.

A széklet immunkémiai vizsgálatai (faecal immunochemical test – FIT) non-invazív eljárások, és képesek kimutatni a székletben levő, puszta szemmel nem látható vért. Egyszerűségénél fogva a FIT-et tartják jelenleg a CRC-szűréshez a legjobb non-invazív vizsgálatnak.

A FIT elvégzésével fektessen be egy kis időt a saját egészségébe a vastagbélrák megelőzésére és időben történő felismerésére. További tájékoztatásért látogassa meg a ‘FIT for screening’ weboldalunkat www.fitscreening.eu/patients

A digitális képalkotás megkönnyíti a laboratórium életét

A fehérvérsejtek számának manuális megállapítása bonyolult, munkaigényes feladat, mely kenetenként általában 2 és 10 percnyi időt vesz igénybe. Maga a módszer az évtizedek során nem nagyon változott. A minőség, az ergonómia és a mikroszkópok automatizálása azonban igen. A digitális képalkotás (digital imaging, DI) sokkal könnyebbé, hatásosabbá és hatékonyabbá teszi a laboratóriumi felhasználó munkáját.

A manuális differenciálok a tapasztalat és képzettség szoros ötvözését igénylik ahhoz, hogy elfogadható kompetenciaszintet érhessen el. Az egyes fehér sejtek specifikus beazonosítása a különböző sejtjellemzők szubjektív értelmezése révén megy végbe. Ezt befolyásolja, hogy miként mutatkozik a sejt a többi sejthez képest a tárgylemezen. Gyakran fordulnak elő sejttípusok atipikus formái a betegség és az éppen akkor alkalmazott kezelés miatt. Mivel az sem ritka eset, hogy a technikusok eltérő módon vélekednek egy adott sejt azonosságáról, a laboratóriumok minden erőfeszítést megtesznek annak érdekében, hogy javítsanak az eredmények következetességén.

Digitális képalkotó megoldásaink segítenek. Először is, a digitális képalkotás egyik haszna a szabványosítás. Mivel a digitális képalkotó készülékek ugyanazt az eljárást használják minden egyes alkalommal, a készülékek mindig egyféleképpen osztályozzák a jelen levő sejteket. Ez kiküszöböli az ember általi hibás osztályozás lehetőségét. Másodsorban, mivel a jellemzők paramétereit szabványosított semleges hálózati adatbázissal hasonlítják össze, a pontosság is lényegesen nő.

Ugyanakkor időt is nyer. Elsősorban azért, mert a rendszer a sejteket automatikusan ismeri fel, és nem manuális számlálás révén. Másodsorban azért, mert minden sejt egyetlen képernyőn jelenik meg, így egyetlen pillantással kivehető, hogy a minta normális-e, vagy sem – míg a manuális számlálás esetén a sejteket csak egyenként lehet megtekinteni. Végezetül pedig az adatok elektronikus módon kerülnek létrehozásra és tárolásra, így mindig rendelkezésre állnak. Ez kiküszöböli az adatbeviteli követelményeket, és új adatok hasonlíthatók össze a beteg kórelőzményében szereplő képekkel.

A digitális képalkotás csökkenti a munkaköltséget, és így a munkaerőt értékesebb tevékenységek végzésére lehet fordítani. A tökéletesített szabványosításnak és az osztályozási pontosságnak köszönhetően a betegellátás minőségét is javíthatja.

Hematológia

Hogyan segíthetünk Önnek?

Használja ki médiaközpontunk szolgáltatásait
Összes
  • Összes
  • Irodalom
  • Adások
  • Képek
  • Videók
Nézze meg a podcastot
Tekintse meg a kollekciónkat
Tekintse meg a kollekciónkat https://www.sysmex.hu/media-centre.html
Tekintse meg a kollekciónkat https://www.sysmex.hu/media-centre.html
Gyarapítsa a tudását https://www.sysmex.hu/az-akademia/koenyvtar/oktatasi-cikkek-seed.html
Ismerje meg jobban a koncepciónkat https://www.sysmex.hu/vallalat/mi-a-sysmex/silent-design.html
Sysmex XN – TAILORING YOUR HAEMATOLOGY Tekintse meg az XN bővíthetőségét https://www.sysmex.hu/media-centre/detail-view/xn-tailoring-your-haematology-13878.html