FIT szűrés

A colorectalis rák (CRC) – azaz vastagbélrák – az egyik leggyakrabban diagnosztizált rákfajta. A jó hír az, hogy a CRC előfordulása és az elhalálozás jelentősen csökkenthető, ha a diagnosztizálás kellő időben megtörténik.

A széklet immunkémiai vizsgálatai (faecal immunochemical test – FIT) non-invazív eljárások, és képesek kimutatni a székletben levő, puszta szemmel nem látható vért. Egyszerűségénél fogva a FIT-et tartják jelenleg a CRC-szűréshez a legjobb non-invazív vizsgálatnak.

A FIT elvégzésével fektessen be egy kis időt a saját egészségébe a vastagbélrák megelőzésére és időben történő felismerésére. További tájékoztatásért látogassa meg a ‘FIT for screening’ weboldalunkat www.fitscreening.eu/patients

 • GYARAPÍTHATJA A TUDÁSÁT
  GYARAPÍTHATJA A TUDÁSÁT
 • RÉSZESÜL A SZAKÉRTELMBŐL
  RÉSZESÜL A SZAKÉRTELMBŐL
 • FEJLESZTHETI A KÉPESSÉGEIT
  FEJLESZTHETI A KÉPESSÉGEIT

Testfolyadékok

A testfolyadék-elemzés több analitikai tudományágat foglal magában. Ide tartozik a sejtek és egyéb részecskék számlálása és differenciálása. A sejtek számlálása és differenciálása a különböző testfolyadékokban, például a cerebrospinalis (agy-gerincvelői) folyadékokban, szerózus folyadékokban és synovialis folyadékokban elvégezhető az XN-Series és néhány X-class analizátorainkkal. A sejtszámlálás és a testfolyadékok differenciálása fontos mozzanata a helyes diagnózis megtalálási folyamatának. Erre az elemzéstípusra különböző okokból lehet szükség, amely nagyban függ a testfolyadék típusától.

Ezen folyamatok automatizálásának a testfolyadékok esetében több előnye van a hagyományos számlálókamrát használó manuális módszerekhez képest. Ez a módszer gyors és kényelmes. Minősége nem függ a szubjektív képességektől, ezért ez az eljárás standardizálásának megfelelő módja. Az időigényes manuális kamraszámlálások száma is csökkenthető.
A testfolyadékok sejtjeinek, különösen a neutrophileknek a gyors lebomlása miatt, a mintát a lehető leggyorsabban kell elemezni.

Cerebrospinalis folyadék (CSF)

A cerebrospinalis folyadék egy tiszta, fiziológiás sóoldat alacsony fehérjetartalommal, amely a vér ultraszűréséből származik. A koponya, az agy és az agykamrák közti részt tölti ki, és körülfogja a gerincvelőt. „Párnaként“ szolgál az agynak és a gerincvelőnek, hormonokat és neurotranszmittereket szállít, segít eltávolítani a mérgező anyagcseretermékeket és biztosítja az agy állandó környezetét. Egy egészséges felnőtt általában 100 - 150 ml ilyen speciális folyadékkal rendelkezik, és a napi termelés rendszerint körülbelül 500 ml.

A cerebrospinalis folyadék sejtelemzése a központi idegrendszer betegségeinek felismeréséhez vagy kizárásához szükséges: baktériumok, vírusok, gombák vagy protozoák okozta fertőzések; gyulladás, pl. sclerosis multiplex, vagy Guillain-Barré szindróma, meningiosis, vagyis perifériás daganatból származó sejtek.

A mintákat legtöbbször ágyéki punkcióval veszik és alkalmanként cisternapunkcióval. Azoktól a betegektől, akik ventrikuláris söntöt hordanak, pl. műtét után vagy vízfej kezelése közben, mintákat a söntből is le lehet venni. Annak ellenére, hogy egy rutinszerű eljárás, a CSF mintavételezésnek vannak kockázatai, ami a CSF-et értékes anyaggá teszi.

A sejtszámlálás és a cerebrospinalis folyadék differenciálása segíti a különböző betegségtípusok megkülönböztetését. Hozzávetőleges számítás szerint több mint 5 fehérvérsejt/µl patológiásnak tekinthető a felnőtteknél, míg az újszülötteknél a normál mintákban akár 30 fehérvérsejt/µl is előfordulhat. A magas neutrophilszám gyakran bakteriális fertőzést jelez, míg az eosionphilia megerősíti a parazitás fertőzés gyanúját, de idegen testre adott reakció is okozhatja. Az egymagvú sejtek túlsúlya inkább gyulladásos folyamatokra vagy neurológiai zavarokra utal.

Pleurális folyadék

A pleurális folyadék a két pleurális réteg között gyűl össze, a tüdőket körülvevő térben, amely mellhártyaüreg néven ismert. A pleurális folyadék normál térfogata nem több mint 10 ml. Ha a folyadék túlzott mennyiségben van jelen (mellhártyaizzadmány) az patológiásnak tekinthető. A folyadék felgyülemlésének különböző okai vannak, a pangásos szívelégtelenségtől (a leggyakoribb ok) a tüdőgyulladásig, tüdőembóliáig vagy tuberkulózisig stb.

A sejtszámlálás és a pleurális folyadék differenciálása a mellhártyaizzadmány okának azonosítása és a tüdő vagy mellhártya baktériumos, vírusos, gombás vagy protozoás fertőzésének felismerése vagy kizárása érdekében kerül elvégzésre. A neutrophilek nagy száma például fertőzésre utalhat, de még a nem fertőzéses mellhártyaizzadmányok is jelentős fehérvérsejtszámot tartalmazhatnak, habár ebben az esetben több egymagvú sejt lehet. Ráadásul, mesotheliális sejtek gyakran láthatók, és onkológiai betegség esetén ráksejtek is találhatók. Ha a folyadék véres, ezt leggyakrabban az invazív rák okozza.

Peritoneális folyadék

Akárcsak a pleurális folyadék, a peritoneális folyadék is patológiásnak tekinthető, ha meghalad egy bizonyos térfogatot, általában 10 ml-t. A peritoneális folyadék a peritoneális üregben található. Ha a folyadék túlzott mennyiségben gyűlt fel, hasvíz néven ismert. A legtöbb esetben a hasvíz oka a májcirrózis, de rák, pangásos szívelégtelenség, sőt, tuberkulózis esetében is előfordulhat. A peritoneális folyadék elemzése a folyadék jelenléte okának azonosítása és a hashártyagyulladás (peritonitis) felismerése vagy kizárása érdekében kerül elvégzésre. A magas neutrophilszám általában fertőzésre utal, míg a véres hasvizet leggyakrabban a rák inváziója okozza.

Pericardialis folyadék

A pericardialis folyadékgyülem folyadék abnormális felgyülemlése a pericardialis üregben, ami általában nem haladja meg a 20 - 50 ml-t. Ez szívburokgyulladás (pericarditis), vírusos fertőzés, gyulladásos rendellenességek, veseelégtelenség, szívműtét stb miatt fordulhat elő. Hasonlóan a többi szerózus testfolyadékhoz (pleurális folyadék, peritoneális folyadék), ezek elemzése leginkább előfordulásuk eredete megállapítására vagy fertőzések felismerésének vagy kizárására szolgál.

Synovialis folyadék

A synovialis folyadék egy tiszta, fiziológiás testfolyadék az ízületi üregben, amely csökkenti a súrlódást az ízületi porcok között mozgás közben. Ízületi gyulladás (arthritis) és fertőzés esetén térfogata növekszik. A sejtszámlálás és differenciálódás segíthet megkülönböztetni a folyadékgyülem gyulladásos okait a fertőzéses okoktól. A nagyon magas fehérvérsejtszám (több mint 100 000/μl lehetséges) a neutrophilek túlsúlya mellett az ízület gyulladására utal.

Folyamatos ambuláns peritoneális dialízis (continuous ambulatory peritoneal dialysis, CAPD) folyadék

A CAPD folyadék nem egy eredeti testfolyadék, mivel ez nem fiziológiai úton keletkezik és nem maga a betegség okozza – csak egy betegség kezelése miatt keletkezik. A CAPD folyamat egy másik lehetőség a hemodialízissel szemben vesebetegségekben szenvedő betegek számára. A beteg hashártyáját membránként használja, amelyen keresztül folyadékok és anyagok kerülnek eltávolításra a vérből ozmózis útján. Az eljárás a hashártya gyakori fertőzéseivel társul. A megnövekedett fehérvérsejtszám a neutrophilek nagy százaléka mellett hashártyagyulladást jelezhet, míg az eosinophilia leginkább az idegentest katéter gyakori mellékhatásának tekinthető.

Szójegyzék

A tudományos kifejezések alfabetikus listája

Nézze át a szójegyzékünket

XN sorozat: Hematológiájának testreszabása

Growing your knowledge
Látogassa meg az Akadémiánkat
Gyarapítsa a tudását
Használja ki médiaközpontunk szolgáltatásait
Összes
 • Összes
 • Irodalom
 • Adások
 • Képek
 • Videók
Nézze meg a podcastot
Tekintse meg a kollekciónkat
Tekintse meg a kollekciónkat https://www.sysmex.hu/media-centre.html
Tekintse meg a kollekciónkat https://www.sysmex.hu/media-centre.html
Gyarapítsa a tudását https://www.sysmex.hu/az-akademia/koenyvtar/oktatasi-cikkek-seed.html
Ismerje meg jobban a koncepciónkat https://www.sysmex.hu/vallalat/mi-a-sysmex/silent-design.html
Sysmex XN – TAILORING YOUR HAEMATOLOGY Tekintse meg az XN bővíthetőségét https://www.sysmex.hu/media-centre/detail-view/xn-tailoring-your-haematology-13878.html