Sysmex Hungary
Menu
 • DEVELOPING YOUR SKILLS
  DEVELOPING YOUR SKILLS
 • GROWING YOUR KNOWLEDGE
  GROWING YOUR KNOWLEDGE
 • HARVESTING EXPERTISE
  HARVESTING EXPERTISE

Vörösvértest töredékek (FRC*)

A Sysmex analizátorok fluoreszcens áramlásos citometriát alkalmaznak a retikulocita csatornában a vörösvértest töredékek kutatási paraméterként (FRC% és FRC#) történő mérésére.

A RET szóródási diagram RBC területe alatti rész szolgál a vörösvértest töredékek azonosítására. A vörösvértestekből hiányzó nukleinsavak miatt az oldalirányú fluoreszcenciás jelek (SFL) rendkívül alacsonyak. Emellett a a meredek szögű előre szórt fény (FSC) is gyengébb, mint a sértetlen vörösvértestek esetében.

1. ábra: minden sejt fluoreszcenciás intenzitása (SFL az x-tengelyen) és meredek szögű előre szórt fényjeleik alapján (FSC az y-tengelyen) jelenik meg a RET szóródási diagramon, amely a sejtek méretének és tartalmának jellemzőit egyaránt mutatja. A vörösvértest töredékek (FRC) az RBC populáció alatt láthatók.

A vörösvértestek törése általában mechanikus sérülés eredménye, amely nagyrészt turbulens véráramlás vagy kórosan megváltozott endotéliummal létrejött érintkezés miatt következik be, ez utóbbi előfordulása mikrovaszkulatúra esetében a leggyakoribb. Ezek a rendellenes nyíróerők megsértik a vörösvértestek integritását, így olyan sejttöredék jön létre, amely mikroszkóp alatt „sisak” alakot (olyan sejt, melynek két végén sarlós, szarvszerű nyúlvány jön létre) vagy egyéb rendellenes alakot mutat.

2. ábra: perifériás vérkenet „sisaksejtekkel” (nyilak).

* Az FRC% és FRC# az XN sorozatú és az X-Class analizátorok (XT-4000i és XE-5000) RET csatornájából leolvasott kutatási paraméter. Kutatási paraméterek nem használhatók in vitro diagnosztikára.

Neutrofil granuláció
(NEUT-SSC)

Microcyta és macrocyta
vörös vér sejtek
(%MicroR, %MacroR)

Hypochrom és hyperchrom
vörösvérsejtek
(%HYPO-He, %HYPER-He)

Szójegyzék

A tudományos kifejezések alfabetikus listája

Nézze át a szójegyzékünket
Growing your knowledge
Látogassa meg az Akadémiánkat
Gyarapítsa a tudását
Használja ki médiaközpontunk szolgáltatásait
Összes
 • Összes
 • Irodalom
 • Adások
 • Képek
 • Videók
Tekintse meg a kollekciónkat
Tekintse meg a kollekciónkat https://www.sysmex.hu/media-centre.html
Tekintse meg a kollekciónkat https://www.sysmex.hu/media-centre.html
Gyarapítsa a tudását https://www.sysmex.hu/az-akademia/koenyvtar/oktatasi-cikkek-seed.html
Ismerje meg jobban a koncepciónkat https://www.sysmex.hu/vallalat/mi-a-sysmex/silent-design.html
Sysmex XN – TAILORING YOUR HAEMATOLOGY Tekintse meg az XN bővíthetőségét https://www.sysmex.hu/media-centre/detail-view/xn-tailoring-your-haematology-13878.html