Sysmex Hungary
Menu
 • DEVELOPING YOUR SKILLS
  DEVELOPING YOUR SKILLS
 • GROWING YOUR KNOWLEDGE
  GROWING YOUR KNOWLEDGE
 • HARVESTING EXPERTISE
  HARVESTING EXPERTISE

Retikulocita hemoglobin-szám – (reticulocyte haemoglobin equivalent, RET-He)

Mi a Ret-He – a retikulocita hemoglobin-szám?

A retikulociták hemoglobin tartalmának, a RET-He avagy a retikulocita hemoglobin-szám mérése, a vashiányos vérszegénység diagnosztizálásának és monitorozásának egy módja. A vörösvérsejtek élettartama 120 nap. Ezért a vashiányos állapotok és az erythropoesis vastartalma változásainak felismerése csak viszonylag későn lehetséges a klasszikus hematológiai paraméterekkel, például a HGB-vel, MCV-vel, MCH-val, vagy a hypochrom vörösvérsejtek (%Hypo-He) mérésével.
A retikulociták, az érett vörösvérsejtek elősejtjei, a csontvelőből bekerülnek a véráramba, és rendszerint a következő két nap folyamán éretté válnak. A retikulociták számának mérése ezért az erythropoesis esetében egy gyors „mennyiség“ mérés a velőben. A retikulociták hemoglobin tartalmának mérése azt jelenti, hogy megtekintheti a jelenlegi vaskészletet az erythropoesishez, és megítélheti a sejtek minőségét. Ez lehetővé teszi, hogy sokkal hamarabb felismerje a vastartalom változásait, mint az érett vörösvérsejtek hemoglobintartalmán keresztül.

A vastartalmat felmérő hagyományos biokémiai markerek, például a szérum vas, transzferrin vagy ferrin, annyira drasztikus zavarnak vannak kitéve pl. gyulladás alatt egy akut fázisválasz folyamán, de számos egyéb súlyos betegség jelenléte esetén is, hogy az eredmények klinikai értelmezése nehéz vagy lehetetlen.

Ezért míg például az alacsony ferritin szintek nem jelzik egyértelműen a vashiányt, a normál vagy magas szintek nem teszik lehetővé semmilyen következtetés levonását a vas biológiai elérhetőségét illetően. A ferritin a krónikus betegségek, például a rheumatoid arthritis és májkárosodás, daganatos vagy krónikus vesebetegség esetében is emelkedett lehet csakúgy, mint funkcionális vashiány esetében. Funkcionális vashiány esetében a vastartalékokat fel lehet tölteni, de a vas nem jut el kellő mértékben a véráramba, és ezért biológiailag nem elérhető az erythropoesishez. Másrészt a retikulociták hemoglobin tartalmának mérése a bioszintézishez használt vas közvetlen felmérésére jelezheti, hogy rendelkezésre áll-e elegendő vas az erythropoesishez még ezekben az esetekben is. Pillanatfelvételt nyújt az erythropoesis „minőségéről“, és egy fontos eszköz a vashiányos betegségek diagnosztizálásához és monitorozásához.

Hol használható a RET-He?

A vérszegénység számos betegség gyakori tünete, és az egyik legalábecsültebb vörösvérsejt-rendellenesség. Ennek eredményeként, egy beteg erythropoeticus állapotának ismerete lényeges lehet. Számos analizátorunk kínálja a RET-He paramétert – a retikulocita hemoglobin számot. Gyakran használják nefrológiai (vese) rendellenességekben szenvedő betegeknél, mivel ők gyakran párhuzamosan vérszegénységben is szenvednek. Ez különösen fontos az elemzés elvégzése a nefrológiai osztály vagy a dialízisközpontok betegeinél.

A Ret-He érték fontos a krónikus betegség okozta vérszegénységben (anaemia of chronic disease, ACD) szenvedő betegeknél. Bármely krónikus gyulladásos folyamatban, krónikus fertőzésben vagy malignitásban szenvedő betegnél kifejlődhet az ACD.

A vashiányos vérszegénységben (iron deficiency anaemia, IDA) szenvedő betegek számára is előnyös. Az IDA széleskörűen elterjedt, sokszor fel nem ismert és különböző betegeknél megtalálható. Néhány gyermekbetegnél fokozottan fennáll az IDA kifejlődésének veszélye a növekedési fázis miatt.

Előnyök

A RET-He paraméter klinikai hasznossága igazolt, és mostanra egy meghonosodott paraméter a hematológiai elemzésben. A „retikulocita hemoglobin tartalom“ a nefrológiai irányelvekben ajánlott, mint például a helyes gyakorlatok európai útmutatója (European Best Practice Guidelines, EBPG), a Nemzeti Vesealapítvány Vesebetegség Kimenetel Minőségi Kezdeményezés (National Kidney Foundation Kidney Disease Outcome Quality Initiative, NKF KDOQI).

Ret-He:

 • Jelzi a jelenlegi vastartalom változásának irányát.
 • A RET-He és a RET# együtt lehetővé teszi, hogy a klinikusok következtetéseket vonjanak le a fiatal RBC-frakció minőségéről és mennyiségéről egyaránt.
 • Ez korán jelzi a betegséget - korábban, mint a klinikai kémiai markerek!
 • Gyors és olcsó!

A RET-He használata

A RET-He egyedül is információkat ad a vas jelenlegi biológiai elérhetőségéről – alacsony érték vashiányt jelent vagy azt, hogy a vas biológiailag nem elérhető az erythropoesishez. Gyakran használják a ferritinnel együtt – magas vagy normál ferritin érték alacsony RET-He értékkel funkcionális vashiányra utalhat, míg az alacsony ferritin értékek alacsony RET-He értékkel együtt klasszikus vashiányra utalnak. Mivel a ferritint tévesen növekszik a betegségek akut fázisa alatt, a gyulladást ellenőrizni kell, pl. CRP-vel.

A RET-He referenciatartománya körülbelül 28-35 pg [~1,77-2,22 fmol], 28 pg [1,77 fmol] alatt vashiánynak tekinthető.

A RET-He az erythropoetin (EPO) és/vagy iv. vas terápia monitorozásához használható. Ha az érték növekszik, ez azt jelzi, hogy a terápiának kedvező hatása van.

Éretlen granulocyta
(immature granulocyte, IG)
szám

Éretlen vérlemezke frakció –
(immature platelet fraction,
IPF)

Magvas vörösvérsejtek –
(nucleated red blood cells,
NRBC)

Szójegyzék

A tudományos kifejezések alfabetikus listája

Nézze át a szójegyzékünket
Growing your knowledge
Látogassa meg az Akadémiánkat
Gyarapítsa a tudását
Használja ki médiaközpontunk szolgáltatásait
Összes
 • Összes
 • Irodalom
 • Adások
 • Képek
 • Videók
Tekintse meg a kollekciónkat
Tekintse meg a kollekciónkat https://www.sysmex.hu/media-centre.html
Tekintse meg a kollekciónkat https://www.sysmex.hu/media-centre.html
Gyarapítsa a tudását https://www.sysmex.hu/az-akademia/koenyvtar/oktatasi-cikkek-seed.html
Ismerje meg jobban a koncepciónkat https://www.sysmex.hu/vallalat/mi-a-sysmex/silent-design.html
Sysmex XN – TAILORING YOUR HAEMATOLOGY Tekintse meg az XN bővíthetőségét https://www.sysmex.hu/media-centre/detail-view/xn-tailoring-your-haematology-13878.html