Sysmex Hungary
Menu
 • DEVELOPING YOUR SKILLS
  DEVELOPING YOUR SKILLS
 • GROWING YOUR KNOWLEDGE
  GROWING YOUR KNOWLEDGE
 • HARVESTING EXPERTISE
  HARVESTING EXPERTISE

Neutrofil granuláció (NEUT-SSC*)

A WBC differenciál-csatorna 90 fokban oldalra szórt fénye (SSC) információt nyújt a sejtek sűrűségéről és komplexitásáról, ami a sejtek granularitását mutatja. A neutrofilok és az eozinofilek mutatják a legnagyobb SSC értéket az összes normál sejtpopuláció közül, különösen mononukleáris sejtekkel összevetve. A NEUT-SSC paraméter a neutrofil populáció granularitását méri. A hipogranuláris neutrofilek alacsony NEUT-SSC értéket mutatnak, míg a magas NEUT-SSC érték hipergranularitást jelez.

A hipogranularitást a csökkent NEUT-SCC érték mutatja, ez a neutrofil diszplázia jellemzője, melyet gyakran megfigyeltek mielodiszpláziás szindrómákban (MDS) szenvedő betegeknél. A hipogranuláris neutrofilek automatikus észlelése nagy diagnosztikai jelentőséggel bír az MDS és a reaktív, illetve jóindulatú idiopathiák és a neutrofília örökletes okainak elkülönítésében. A jóindulatú állapotok kizárhatók diszplázia esetén, ezért a neutrofília mellé társuló alacsony NEUT-SSC érték mieloproliferatív alapbetegségre utalhat. A diszpláziával járó mieloproliferatív betegségek közé tartozik a krónikus mielomonocitás leukémia (CMML) és az atípusos krónikus mieloid leukémia (aCML). A fenti két kórállapot elkülöníthető a monociták neutrofilekhez és éretlen granulocitákhoz (IG) viszonyított, relatív magas számának alapján.

Ábra: a neutrofil populáció SSC jele, mely a szóródási diagram x-tengelyén jelenik meg, a sejtek granularitását és belső szerkezetét mutatja. A fluoreszcenciás intenzitás, amely a sejt RNS/DNS tartalmának felel meg, az y-tengelyen jelenik meg.

*A NEUT-SSC a WDF csatornából származó kutatási paraméter az XN sorozatú analizátorokon. X-Class analizátorainkon ennek a paraméternek az elnevezése NEUT-X. Kutatási paraméterek nem használhatók in vitro diagnosztikai célra.

Éretlen granulocyta
(immature granulocyte, IG)
szám

Éretlen vérlemezke frakció –
(immature platelet fraction,
IPF)

Magvas vörösvérsejtek –
(nucleated red blood cells,
NRBC)

Retikulocita hemoglobin-szám –
(reticulocyte haemoglobin
equivalent, RET-He)

Microcyta és macrocyta
vörös vér sejtek
(%MicroR, %MacroR)

Hypochrom és hyperchrom
vörösvérsejtek
(%HYPO-He, %HYPER-He)

Szójegyzék

A tudományos kifejezések alfabetikus listája

Nézze át a szójegyzékünket
Growing your knowledge
Látogassa meg az Akadémiánkat
Gyarapítsa a tudását
Használja ki médiaközpontunk szolgáltatásait
Összes
 • Összes
 • Irodalom
 • Adások
 • Képek
 • Videók
Tekintse meg a kollekciónkat
Tekintse meg a kollekciónkat https://www.sysmex.hu/media-centre.html
Tekintse meg a kollekciónkat https://www.sysmex.hu/media-centre.html
Gyarapítsa a tudását https://www.sysmex.hu/az-akademia/koenyvtar/oktatasi-cikkek-seed.html
Ismerje meg jobban a koncepciónkat https://www.sysmex.hu/vallalat/mi-a-sysmex/silent-design.html
Sysmex XN – TAILORING YOUR HAEMATOLOGY Tekintse meg az XN bővíthetőségét https://www.sysmex.hu/media-centre/detail-view/xn-tailoring-your-haematology-13878.html