Sysmex Hungary
Menu
 • DEVELOPING YOUR SKILLS
  DEVELOPING YOUR SKILLS
 • GROWING YOUR KNOWLEDGE
  GROWING YOUR KNOWLEDGE
 • HARVESTING EXPERTISE
  HARVESTING EXPERTISE

Magvas vörösvérsejtek – (nucleated red blood cells, NRBC)

Több mint hibajavítás

Mivel a magvas vörösvérsejteknek (NRBC-nek) a mérete és a magja hasonló a lymphocytákéhoz, számos hematológiai analizátor helytelenül osztályozza az NRBC-t és helytelen teljes leukocyta- és lymphocytaszámot ad.

Ezek a minták meg vannak jelölve mikroszkópos elemzéshez. Ezt követően manuálisan meg kell számolnia az NRBC-t a vérkenetben, és matematikailag korrigálnia kell a teljes leukocyta- és lymphocytaszámot. Ez egy költséges, fárasztó és hibáknak kitett eljárás. Ráadásul, ha a minta nincs megjelölve, az NRBC detektálatlan maradhat és a teljes leukocyta- és lymphocytaszám helytelen megemelése történhet. Sokan még úgy vélik, hogy az automatikus NRBC mérés nem több, mint egy mód ezen számok korrigálására. Azonban az NRBC mérésének klinikai értéke jóval meghaladja a teljes leukocyta- és lymphocytaszám korrigálását.

Az NRBC úgy tekinthető, mint az erythropoeticus aktivitás szélsőséges növekedéseinek tükrözése, például az akut hemolitikus epizódokban és a súlyos hypoxiás stresszben, vagy egy hematológiai malignitás eredményeképpen. Ez magába foglal számos leukemiás és myelodysplasiás szindrómát, és néhány fajta lymphomát. Az NRBC a thalassemiás szindrómákban, a csontvelő tömör daganatainak metasztázisaiban, az extramedulláris hematopoesisban és a hematopoeticus stressz okozta egyéb betegségekben, például vérmérgezésben vagy masszív vérzésekben is jelen lehet. Ezekben a helyzetekben jelenlétük összefüggésben van a betegség súlyosságával. Megfigyelték, hogy a NRBC perifériás vérben való jelenléte és jelenlétének időtartama rossz prognózissal társul több hematológiai és nem hematológiai betegségben.

Hol használható az NRBC?

A számos analizátorunk által megadott NRBC-számokat gyakran használják újszülöttek és kisgyermekek esetében. Ezeknél a betegeknél az NRBC fiziológiailag nagy számban fordulhat elő - a koraszülött babáknál akár 100 NRBC/100 WBC-s érték is lehetséges -, és a WBC-számok korrigálására használható. Különösen az újszülött osztály vagy pediátriai osztály vagy a pediátriai magánrendelők betegei esetében hasznos.

Az NRBC számlálás olyan betegek esetében is hasznos, akik súlyos vérszegénységben szenvednek, különösen azoknál, akik thalassemiában vagy sarlósejtes betegségben szenvednek, mivel általában ezeknek is nagy az NRBC-számuk. Az NRBC-szám fontos a differenciáldiagnózis számára, és segítheti a betegmonitorozást a transzfúzió szükségességének megállapítására.

Az NRBC számlálás az intenzív osztály minden betege számára fontos, mivel az NRBC detektálása fokozott elhalálozási kockázatot jelezhet, valamint bármely olyan betegségben szenvedő betegek számára, amelyben fellép a hematopoeticus stressz, például súlyos fertőzésben, hypoxiában vagy masszív akut vérzésben. Ez is keringési NRBC-hez vezethet.

Előnyök

A Sysmex analizátorai kifinomult NRBC-számot adnak meg, amely a nagy és kis számok esetében is pontos. Erre a pontosságra szükség van,mert:

 • Az újszülöttek vérmintáiban és azokéban, akiknek nagy az NRBC-számuk, a WBC-számot korrigálni kell.
 • A felnőtt vérmintákban még az alacsony NRBC-szám is jelentőségteljes lehet.

 

Mivel mi külön reagenst használunk az NRBC detektálására, ténylegesen megszámoljuk a sejteket, ahelyett, hogy számukat felbecsülnénk. Az NRBC-számlálás gyors és olcsó, és piacvezető XN analizátorainkba minden mérésbe bele van foglalva. X-Class analizátorainkon akkor végezhető el, amikor szükség van rá. Az NRBC %-ban (100 WBC-ként) és # -ben (µl-enként) van megadva.

Az NRBC rutinszerű használata

Egészséges felnőtt betegekben az automatikus NRBC-számnak a hematológiai analizátoron nullának kell lennie! Azoknál, akiknek az egészsége nem tökéletes, az NRBC-szám legfontosabb haszna a WBC-szám téves növelésének kizárása. Ez téves diagnózishoz és kezeléshez vezethet, különösen az újszülött betegeknél, vérmérgezés és alacsony WBC-szám esetén. Továbbá, a WBC-számot rutinszerűen be kell vonni minden gyermek- és újszülött minta esetén. A súlyosan beteg felnőtteknél erősen ajánlott, mivel jelezheti, hogy a betegnek szüksége van-e különleges figyelemre és kezelésre.

Éretlen granulocyta
(immature granulocyte, IG)
szám

Éretlen vérlemezke frakció –
(immature platelet fraction,
IPF)

Retikulocita hemoglobin-szám –
(reticulocyte haemoglobin
equivalent, RET-He)

Szójegyzék

A tudományos kifejezések alfabetikus listája

Nézze át a szójegyzékünket
Growing your knowledge
Látogassa meg az Akadémiánkat
Gyarapítsa a tudását
Használja ki médiaközpontunk szolgáltatásait
Összes
 • Összes
 • Irodalom
 • Adások
 • Képek
 • Videók
Tekintse meg a kollekciónkat
Tekintse meg a kollekciónkat https://www.sysmex.hu/media-centre.html
Tekintse meg a kollekciónkat https://www.sysmex.hu/media-centre.html
Gyarapítsa a tudását https://www.sysmex.hu/az-akademia/koenyvtar/oktatasi-cikkek-seed.html
Ismerje meg jobban a koncepciónkat https://www.sysmex.hu/vallalat/mi-a-sysmex/silent-design.html
Sysmex XN – TAILORING YOUR HAEMATOLOGY Tekintse meg az XN bővíthetőségét https://www.sysmex.hu/media-centre/detail-view/xn-tailoring-your-haematology-13878.html