Sysmex Hungary
Menu
 • DEVELOPING YOUR SKILLS
  DEVELOPING YOUR SKILLS
 • GROWING YOUR KNOWLEDGE
  GROWING YOUR KNOWLEDGE
 • HARVESTING EXPERTISE
  HARVESTING EXPERTISE

Hipo-hemoglobinizált vörösvértestek (HYPO-He*) és hiper-hemoglobinizált vörösvértestek (HYPER-He*) százalékos aránya

A HYPO-He és HYPER-He a retikulocita (RET) csatornán mért paraméterek. Ezek a paraméterek az összes érett RBC (RBC-He) tartalomból lesznek számítva, a meredek szögű előre szórt fény (FSC) alapján. Az FSC jelet pikogrammá (pg) alakítja át szabadalmazott algoritmusunk, és egészséges emberek esetében a kapott RBC-He érték összevethető a vörösvértestek átlagos hemoglobin tartalmával (MCH), mely a HGB és RBC paraméterek használatával számítható ki. Ez utóbbi paraméterek a HGB és RBC/PLT csatornákban mért teljes vérkép (CBC) részét alkotják a Sysmex berendezéseknél. Következésképp ez az RBC-He érték használható a HYPO-He és HYPER-He meghatározásához: A HYPO-He azon RBC-k százalékos mennyisége, ahol a sejtek hemoglobin tartalma alacsonyabb, mint 17 pg, míg a HYPER-He azon RBC-k százalékos mennyisége, ahol a sejtek hemoglobin tartalma magasabb, mint 49 pg. Míg az érett RBC sejtek a fluoreszcenciás intenzitás alapján elkülönülnek az éretlen sejtektől a RET szóródási diagramon (amely egyenesen arányos az RNS tartalommal), a hipo-hemoglobinizált és a hiper-hemoglobinizált vörösvértestek meredek szögű előre szórt fényjeleik alapján lesznek osztályozva (ami, a fentiek szerint egyenesen arányos a hemoglobin tartalommal).

Minden sejt fluoreszcenciás intenzitása (x-tengely) és meredek szögű előre szórt fényjeleik alapján (y-tengely) jelenik meg a RET szóródási diagramon, amely a sejtek méretének és tartalmának jellemzőit egyaránt mutatja. A bal oldali képernyőn egy egészséges személy mintája látható, ahol a HYPO-He kevesebb, mint 1%, a jobb oldali képernyőn látható mintán a HYPO-He nagyobb, mint 60%.

* A HYPO-He és HYPER-He kutatási paraméterek, melyek a RET csatornát használó XN sorozatú analizátorokon jelennek meg. Az XT-4000i és az XE-5000 analizátorok ezeket a kutatási paramétereket a RET csatornával mérik, %HYPO-He és %HYPER-He elnevezéssel. Kutatási paraméterek nem használhatók in vitro diagnosztikára.

Éretlen granulocyta
(immature granulocyte, IG)
szám

Éretlen vérlemezke frakció –
(immature platelet fraction,
IPF)

Magvas vörösvérsejtek –
(nucleated red blood cells,
NRBC)

Retikulocita hemoglobin-szám –
(reticulocyte haemoglobin
equivalent, RET-He)

Neutrofil granuláció
(NEUT-SSC)

Microcyta és macrocyta
vörös vér sejtek
(%MicroR, %MacroR)

Hypochrom és hyperchrom
vörösvérsejtek
(%HYPO-He, %HYPER-He)

Töredezett
vörösvérsejtek (FRC)

Szójegyzék

A tudományos kifejezések alfabetikus listája

Nézze át a szójegyzékünket
Growing your knowledge
Látogassa meg az Akadémiánkat
Gyarapítsa a tudását
Használja ki médiaközpontunk szolgáltatásait
Összes
 • Összes
 • Irodalom
 • Adások
 • Képek
 • Videók
Tekintse meg a kollekciónkat
Tekintse meg a kollekciónkat https://www.sysmex.hu/media-centre.html
Tekintse meg a kollekciónkat https://www.sysmex.hu/media-centre.html
Gyarapítsa a tudását https://www.sysmex.hu/az-akademia/koenyvtar/oktatasi-cikkek-seed.html
Ismerje meg jobban a koncepciónkat https://www.sysmex.hu/vallalat/mi-a-sysmex/silent-design.html
Sysmex XN – TAILORING YOUR HAEMATOLOGY Tekintse meg az XN bővíthetőségét https://www.sysmex.hu/media-centre/detail-view/xn-tailoring-your-haematology-13878.html