Sysmex Hungary
Menu
 • DEVELOPING YOUR SKILLS
  DEVELOPING YOUR SKILLS
 • GROWING YOUR KNOWLEDGE
  GROWING YOUR KNOWLEDGE
 • HARVESTING EXPERTISE
  HARVESTING EXPERTISE

Éretlen vérlemezke frakció – (immature platelet fraction, IPF)

Mi az éretlen vérlemezke frakció szám?

Az éretlen vérlemezke frakció szám (%IPF) egy modern paraméter, amely a perifériás vér fiatal és ezért recézett vérlemezkéit méri. A referenciatartomány a teljes vérlemezke szám körülbelül 1 - 5%-a.

Az IPF szintek emelkednek, ahogy a vérlemezkék csontvelő termelése növekszik. Ezért mérésük értékeléssel szolgál a csontvelő vérlemezke termelésről perifériás vérmintából, hasonló módon, ahogy a retikulocita-szám megadja a vörössejt termelés mértékét.

A laboratóriumi diagnózisban és a thrombocytopenia kezelésében a %IPF-nek nagy a klinikai hasznossága, mivel az emelkedett %IPF szintek összekapcsolhatók a megnövekedett perifériás vérlemezke-destrukcióval. Különösen hasznos az autoimmun thrombocytopeniás purpura, thromboticus thrombocytopeniás purpura diagnosztizálásának segítésében, és ezek megkülönböztetésében a csontvelő-szupressziótól vagy -elégtelenségtől. Az utóbbi esetében a %IPF érték alacsony lenne.

A %IPF a thrombopoeticus felépülés érzékeny mértéke is lehet az aplasztikus kemoterápia alatt. Néhány hematológiára és rákbetegségre specializálódott központban a %IPF-et például a vérlemezke-transzfúzióban veszik figyelembe. A transzfúzió csak akkor jön számításba, ha a %IPF-értékek nem emelkednek, mivel ez gyenge intrinsic thrombopoeticus aktivitást mutatna.

Hol használható az IPF?

Mivel a destrukció-mediált thrombocytopeniás betegségek elég ritkák, az IPF olyan környezetekben a leghasznosabb, ahol nagyszámú beteget látnak el. A jó példák a nagy kórházak hemato-onkológiai osztállyal, pediátriai osztállyal/újszülött osztállyal rendelkező laboratóriumai a fiatalkori thrombocytopenia diagnosztizálására és/vagy a thrombocytopenia lefolyásának monitorozására.

Előnyök

Az IPF-szám segíti a klinikusokat a thrombocytopenia romboló és produktív okainak megkülönböztetésében, és segít elkerülni a csontvelő-biopsziát, amely nyilvánvalóan előnyös a betegnek. Ez a klinikai hasznosság thrombocytopeniás esetekben igazolt. Hasznosságát a kemoterápia és a haematopoeticus őssejt/csontvelő-átültetés utáni monitorozásban is javasolták.

Éretlen granulocyta
(immature granulocyte, IG)
szám

Magvas vörösvérsejtek –
(nucleated red blood cells,
NRBC)

Retikulocita hemoglobin-szám –
(reticulocyte haemoglobin
equivalent, RET-He)

Szójegyzék

A tudományos kifejezések alfabetikus listája

Nézze át a szójegyzékünket
Growing your knowledge
Látogassa meg az Akadémiánkat
Gyarapítsa a tudását
Használja ki médiaközpontunk szolgáltatásait
Összes
 • Összes
 • Irodalom
 • Adások
 • Képek
 • Videók
Tekintse meg a kollekciónkat
Tekintse meg a kollekciónkat https://www.sysmex.hu/media-centre.html
Tekintse meg a kollekciónkat https://www.sysmex.hu/media-centre.html
Gyarapítsa a tudását https://www.sysmex.hu/az-akademia/koenyvtar/oktatasi-cikkek-seed.html
Ismerje meg jobban a koncepciónkat https://www.sysmex.hu/vallalat/mi-a-sysmex/silent-design.html
Sysmex XN – TAILORING YOUR HAEMATOLOGY Tekintse meg az XN bővíthetőségét https://www.sysmex.hu/media-centre/detail-view/xn-tailoring-your-haematology-13878.html