Sysmex Hungary
Menu
 • DEVELOPING YOUR SKILLS
  DEVELOPING YOUR SKILLS
 • GROWING YOUR KNOWLEDGE
  GROWING YOUR KNOWLEDGE
 • HARVESTING EXPERTISE
  HARVESTING EXPERTISE

Éretlen granulocyta (immature granulocyte, IG) szám

Mi az IG-szám?

Az újszülöttektől vagy terhes nőktől származó vér kivételével, az éretlen granulocyták megjelenése a perifériás vérben fertőzésre, gyulladásra utal vagy a csontvelő egyéb ingerlésére adott korai stádiumú választ jelez. Ha képesek vagyunk gyorsan és megbízhatóan felismerni ezeket, új diagnosztizálási lehetőségeink nyílnak a kapcsolódó rendellenességeket illetően.

A keringő éretlen granulocyták diagnosztikai jelentőségére vonatkozó jelenlegi kutatási területek a bakteriális és vírusos fertőzések korai és gyors megkülönböztetésére összpontosítanak, különösen a gyermekeknél, a bakteriális fertőzés felismerésére az újszülötteknél és a bakteriális fertőzés és vérmérgezés korai felismerésére a felnőtteknél, amely különösen az intenzív osztály betegei számára létfontosságú.

Értékes információk azonnali beavatkozáshoz – további költségek nélkül.

Az IG számlálási módszerünk nagy pontossága értékes eszközt biztosít az orvosok számára egy diagnózis felállításához vagy további betegvizsgálat kéréséhez. Ha a hagyományos hematológiai analizátorok jelzik a mintákban az IG jelenlétét, rendszerint egy mikroszkópos differenciál számlálás szükséges. Az automatikus IG számlálásunk jelentősen csökkenti az ellenőrzés arányát. Ráadásul, az IG-k jelenlétét és koncentrációját magába foglaló eredmények perceken belül rendelkezésre állnak – és bele vannak foglalva a teljes CBC+DIFF elemzésbe.

Számos eszközünk kínál IG vagyis éretlen granulocyta számlálást. Ezek különösen azon betegek esetében kerülnek felhasználásra, akik nagyon fogékonyak fertőzésekre az immunrendszer elnyomása miatt, és amiatt, hogy a megnövekedett IG-szám az immunrendszer aktív válaszát jelzi. Általános fertőzésekben és gyulladásokban szenvedő betegek mellett a klinikusok különleges figyelmet szentelnek majd a következőknek:

 • Betegek az intenzív osztályról,
 • Kemoterápia alatt álló betegek,
 • HIV-ben/AIDS-ben szenvedő betegek.

Előnyök

A Sysmex eszközök különösen erősek, mivel a tényleges IG-számot [%] adjuk meg, és nemcsak egy „jelzést“ az éretlen granulocytákra. Egy abszolút IG-számot is megadunk, amely figyelembe veszi az éretlen granulocyták arányát és a neutrophilek teljes számát. Ez XXX formát jelent.

Az automatikus IG-számok általában azt jelentik, hogy Ön csökkentheti a vérkenetek számát és a kézi számlálás miatti munkaterhelést.

Az IG-szám használata

Az IG-szám ismerete egyedül nem teszi lehetővé a vérmérgezés vagy fertőzés előrejelzését. Azonban, segítheti a diagnózist és előrejelzést egyéb paraméterekkel, például citokinekkel, interleukinokkal és CRP-vel együtt. Sokkal hasznosabb monitorozási paraméterként, ha a beteget már helyesen diagnosztizálták és kezelés alatt van.

Ismeretlen betegek megnövekedett IG-számú vérmintáit általában vérkenet előkészítésnek és morfológiai vizsgálatnak kell alávetni a rosszindulatú és reaktív betegségek megkülönböztetésére. Ismert betegeknél az automatikus IG-szám lehetővé teszi a kézi ellenőrzés elkerülését fertőzések és gyulladások monitorozó terápiája közben.

A gyermekbetegek, különösen a koraszülöttek vagy hét napnál fiatalabb újszülöttek IG-számát óvatosan kell kezelni éretlen immunrendszerük és a keringő vérben az éretlen sejtek nagyobb száma miatt.

Éretlen vérlemezke frakció –
(immature platelet fraction,
IPF)

Magvas vörösvérsejtek –
(nucleated red blood cells,
NRBC)

Retikulocita hemoglobin-szám –
(reticulocyte haemoglobin
equivalent, RET-He)

Szójegyzék

A tudományos kifejezések alfabetikus listája

Nézze át a szójegyzékünket
Growing your knowledge
Látogassa meg az Akadémiánkat
Gyarapítsa a tudását
Használja ki médiaközpontunk szolgáltatásait
Összes
 • Összes
 • Irodalom
 • Adások
 • Képek
 • Videók
Tekintse meg a kollekciónkat
Tekintse meg a kollekciónkat https://www.sysmex.hu/media-centre.html
Tekintse meg a kollekciónkat https://www.sysmex.hu/media-centre.html
Gyarapítsa a tudását https://www.sysmex.hu/az-akademia/koenyvtar/oktatasi-cikkek-seed.html
Ismerje meg jobban a koncepciónkat https://www.sysmex.hu/vallalat/mi-a-sysmex/silent-design.html
Sysmex XN – TAILORING YOUR HAEMATOLOGY Tekintse meg az XN bővíthetőségét https://www.sysmex.hu/media-centre/detail-view/xn-tailoring-your-haematology-13878.html