BETEGPORTÁL

A Sysmex az egészségügyi területek széles spektrumán végez tevékenységeket. Az egészségügyi szakembereknek nyújtott információk mellett a szaktanácsainkat kérő magánembereket is segítjük gyakorlati ismeretek átadásával.

Jelen pillanatban az emlőrákkal kapcsolatban adunk útmutatást, illetve biztosítunk háttérinformációkat (német nyelven). Örömmel várjuk oldalunkon: http://www.breast-cancer-diagnosis.co.uk/

 • GYARAPÍTHATJA A TUDÁSÁT
  GYARAPÍTHATJA A TUDÁSÁT
 • RÉSZESÜL A SZAKÉRTELMBŐL
  RÉSZESÜL A SZAKÉRTELMBŐL
 • FEJLESZTHETI A KÉPESSÉGEIT
  FEJLESZTHETI A KÉPESSÉGEIT

Hematológia

A hematológia az orvostudomány egyik ága, amely a vér és a vérképző szövetek morfológiáját tanulmányozza. Diagnózisokkal szolgál és kezeli a vér és a vérsejtek összetevőinek betegségeit. Tárgykörébe tartozik a vérsejtek és a vérszérum összetétele, a koaguláció folyamata, a vérsejt képződése, a hemoglobin szintézis és minden ezekkel kapcsolatos betegség.

A hematológia a vörös- és fehérvérsejteket és vérlemezkéket, azok viszonylagos arányait, a sejt általános egészségét és az ezek közti kiegyensúlyozatlanságok okozta betegségeket tanulmányozza. A vörösvérsejteknek számos fontos szerepe van, de legfontosabb funkciójuk az oxigén és a CO2 szállítása. A fehérvérsejtek a szervezet védekező immunrendszerének nélkülözhetetlen részei, míg a vérlemezkék a véralvadásban játszanak lényeges szerepet. Minden sejtre szükség van, de ezeknek megfelelő arányban kell jelen lenniük, különben a rendszerek összeomlanak.

Így például a vérszegénység (anemia) a vörösvérsejtek hiánya, olyan betegség, amelyet különböző tényezők okoztak. A fehérvérűség (leukemia) olyan betegség, amelyben a csontvelő túl sok rendellenes fehérvérsejtet termel, ami miatt ezek kiszorítják a vörösvérsejtképzést és a vérlemezkeképzést, és veszélyes tüneteket idéznek elő. A thrombocytopenia (vérlemezkehiány) súlyos szerzett betegség vagy egy alapbetegség tünete.

A hematológia felismeri ezeket a kiegyensúlyozatlanságokat. A legfontosabb laboratóriumi vizsgálatok egyike – a teljes vérkép (complete blood count, CBC) – segíthet ezen betegségek diagnosztizálásában, és - ily módon - elő lehet írni a megfelelő kezeléseket.

Szójegyzék

A tudományos kifejezések alfabetikus listája

Nézze át a szójegyzékünket
Growing your knowledge
Látogassa meg az Akadémiánkat
Gyarapítsa a tudását
Használja ki médiaközpontunk szolgáltatásait
Összes
 • Összes
 • Irodalom
 • Adások
 • Képek
 • Videók
Nézze meg a podcastot
Tekintse meg a kollekciónkat
Tekintse meg a kollekciónkat https://www.sysmex.hu/media-centre.html
Tekintse meg a kollekciónkat https://www.sysmex.hu/media-centre.html
Gyarapítsa a tudását https://www.sysmex.hu/az-akademia/koenyvtar/oktatasi-cikkek-seed.html
Ismerje meg jobban a koncepciónkat https://www.sysmex.hu/vallalat/mi-a-sysmex/silent-design.html
Sysmex XN – TAILORING YOUR HAEMATOLOGY Tekintse meg az XN bővíthetőségét https://www.sysmex.hu/media-centre/detail-view/xn-tailoring-your-haematology-13878.html